Facings

Facings & Kronen

Facings zijn een laagje tandkleurig materiaal van composiet of schildjes van porselein. Dit materiaal wordt op een of meerdere tanden geplakt. Hiermee kan de vorm of de kleur van een tand of een groep tanden aangepast worden. Ze worden vooral gebruikt om gebroken tanden te herstellen, spleten tussen tanden op te vullen, hoekjes te repareren of scheve tanden te maskeren. Het mooiste resultaat wordt bereikt door niet slechts één facing te laten plaatsen, maar op een hele rij tanden. In het laboratorium kunnen alle facings tegelijkertijd in dezelfde vorm en kleur op maat gemaakt worden. Soms kan het niet wenselijk zijn om alle voortanden te voorzien van een facing. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een afgebroken tand door een ongeval of dode tand. In dit geval oordeelt de tandarts meestal dat het zonde zou zijn om de andere, gave tanden allemaal te voorzien van een facing. Het is voor de tandtechnicus dan wel lastiger om exact de kleur van uw bestaande tanden te benaderen.

Het plaatsen van facings, de behandeling

Samen met de tandarts wordt de gewenste kleur bepaald en bekeken of er facings van composiet of porselein geplaatst zullen worden. Bij composiet gaat de tandarts direct met de gekozen kleur aan het werk. Bij porselein is het proces bewerkelijker en zal de gewenste kleur aan het tandtechnisch laboratorium worden doorgegeven en worden ze aan de hand van een afdruk van uw gebit op maat gemaakt. Bij composiet wordt er tijdens de behandeling een dun laagje van de tand weggeslepen, om de facings goed te kunnen laten hechten. Bij porseleinen facings zal de tandarts vrijwel altijd glazuur moeten wegslijpen, aangezien een facing van porselein minimaal een halve millimeter dik moet zijn. Bij facings van composiet worden de tanden behandeld met een zuur, waarna er een hechtlaag wordt aangebracht met vervolgens het composiet. De tandarts geeft de juiste vorm aan het composiet en hardt het uit met ultraviolet licht. Zodra het composiet hard is geworden, kan de overtollige hoeveelheid composiet weggeslepen worden. Na een polijstbehandeling zijn de facings klaar. Ook bij het plaatsen van facings van porselein worden de tanden behandeld met een zuur, waarop vervolgens de facings geplakt worden.

Soorten Facings:

Porseleinen facings hebben een zeer natuurlijk uiterlijk en worden in een tandtechnisch laboratorium in ovens gebakken. Porseleinen facings kunnen echter niet direct in de mond gemaakt worden, zoals bij composiet het geval is, maar vereisen altijd minimaal twee zittingen.

Enkele voordelen van porseleinen facings:

 • Een prachtig natuurgetrouw uiterlijk
 • veel gladder dan composiet en minder gevoelig voor verkleuringen
 • gaat veel langer mee

Nadelen van porseleinen facings:

 • veel duurder dan facings van composiet
 • er is een tweede afspraak nodig voor het plaatsen van de facings
 • reparatie van porselein is bijna niet mogelijk

Composiet dit type facing wordt gemaakt van kunsthars, gevuld met glasdeeltjes. Deze bepalen de slijtsterkte en glans. Er bestaan composieten die speciaal geschikt zijn voor de voortanden. Facings van composiet worden laagje voor laagje aangebracht en uitgehard, net als bij normale vullingen. De facings worden daarna in de juiste vorm geslepen en netjes afgewerkt door gebruik te maken van freesjes en middelen om het composiet te polijsten.

Enkele voordelen van composiet facings:

 • Ze zijn relatief goedkoop
 • composiet facings kunnen binnen een zitting door de tandarts gemaakt worden
 • ze zijn gemakkelijk te repareren

Enkele nadelen van composiet facings:

 • Ze verkleuren makkelijker
 • composiet is niet erg transparant en geven dan een onnatuurlijk effect
 • kortere levensduur dan porselein