wat is een Haartransplantatie

Een haartransplantatie is het inzetten van gedoneerde haarzakjes (grafts) in de huid van jouw hoofd. Dit soort transplantatie wordt meestal gebruikt voor mannen die last hebben van haaruitval of zijn nu kaal geworden. Ze kiezen voor deze operatie, omdat haar niet alleen veiligheid geeft voor je hoofd, maar het geeft ook een goed gevoel wanneer ze in de spiegel kijken met een volle haar op hun hoofd.

Gezondheid en leeftijd

De oorzaken voor haaruitval en kaalheid kunnen de haarproducten zijn die je dagelijks gebruikt, de vitamine die u niet inneemt of de stress die bij jou vaak tegen komt. Er zijn enkele algemene criteria om te bepalen wanneer een haartransplantatie moet worden uitgevoerd.

Mannelijke kaalheid kan al op 18-jarige leeftijd beginnen te vertonen. Dit wordt vroegtijdige haaruitval genoemd. Van 18 tot 29-jarige leeftijd is je haarlijn nog steeds aan het vormen. Wat u misschien ziet als een terugwijkende haarlijn, kan eenvoudigweg een volwassen haarlijn zijn, wat niet helemaal hetzelfde is als een terugwijkende haarlijn.

haartransplantatie

Proces van de Haartransplantatie

Haartransplantatie wordt gedaan door haar vanaf de achterkant van uw hoofd, dat wil zeggen vanuit het donorgebied, over te brengen. Als u te vroeg haartransplantatie verkiest, kan het zijn dat de operatie moet worden herhaald als de haaruitval aanhoudt. Als er bij haartransplantatie niet genoeg haartransplantaten in het donorgebied zijn, kunnen haarzakjes uit andere delen van het lichaam worden overgebracht.

Een haartransplantatie kan tussen 8 en 14 uur duren, afhankelijk van het aantal te transplanteren haarzakjes, welke techniek gebruikt wordt en de complexiteit van de operatie. Het is beter om vroeg op de dag te beginnen met de operatie, aangezien dat het een langdurige operatie is.

FUT en FUE

Als het gaat om haartransplantaties zijn er twee baanbrekende technieken die het meest worden uitgevoerd: Follicular Unit Extraction (FUE) en Follicular Unit Transplantation (FUT). Beide zijn ongelooflijk effectieve haarhersteltechnieken, met een paar belangrijke verschillen.

De FUE- methode is geschikt voor patiënten met voldoende donorharen op het achterhoofd en de zijkanten van het hoofd. In deze gebieden is er minder sprake van erfelijke haaruitval. De haarzakjes worden stuk voor stuk uit het donorgebied weggenomen en met gedoneerde grafts getransplanteerd op de kale zone. Tijdens het consult zal er daarom dan ook kritisch worden gekeken naar het donorgebied. Deze methode wordt het meest gebruikt voor baard– en wenkbrauw transplantatie.
Tijdens een FUT-behandeling wordt er lokale verdoving aangebracht op de hoofdhuid van de patiënt. Op de hoofdhuid worden er reepjes huid weggesneden op het deel van het achterhoofd waar relatief veel haar groeit, dit deel wordt het ‘donorgebied’ genoemd.

Vaak wordt er gevraagd wat de ‘beste’ haartransplantatietechniek is – FUE of FUT. Het simpele antwoord is, er is geen ‘beste’ techniek! FUT kan een groot aantal grafts transplanteren in één procedure en FUE zorgt voor minimale littekens door individuele grafts aan te brengen, maar beide methodes zijn effectief voor natuurlijk groeien van het haar. Wanneer over uw haartransplantatie is geconsulteerd, zal uw chirurg uw haaruitval beoordelen, even als uw medische geschiedenis en levensstijlfactoren, om te beslissen welke techniek het beste bij u past en uw gewenste resultaten oplevert.

Herstel tips na de Haartransplantatie

Na de haartransplantatie dient u om te gaan met je nieuwe haren in de eerste 7 tot 10 dagen, omdat deze dagen cruciaal zijn voor je herstel.

In de eerste weken moet je vooral je rust goed pakken. Dit betekent dan ook dat je absoluut niet mag sporten of andere zware fysieke activiteiten uit te voeren. Zorg dat je zo min mogelijk zweet door alles op een rustig tempo te doen. Je hoofdhuid is nog volop aan het herstellen.

Goede verzorging van je hoofdhuid is belangrijk en zal je herstel ook zeker bevorderen. Gebruik verzorgende shampoo en een hydraterende crème, na de transplantatie.

Vermijd ook het dragen helmen, petten en haarextensies, anders creëert er complicaties of erger nog beschadigingen aan de nieuwe haren. 

Tijdens je slaap dien je ook voorzichtig te zijn met je nieuwe haren. Vermijd op de buik of de zij te slapen. De steun van een extra kussen kan je wel helpen met het vergemakkelijken van je slaappositie. Door een extra kussen lig je ook wat hoger dan normaal, dit helpt om eventuele zwellingen in het behandelde gebied te beperken en te verminderen.

Vitamines slikken voor gezond(er) haar kan nooit kwaad. Dit is een goede manier om je haar een handje te helpen en van binnenuit te voeden. Vitamine B8, of wel Biotine, stimuleert haargroei en helpt de hoofdhuid gezond te houden. In de winkels zijn genoeg verschillende vitamines te vinden in verscheidene prijsklassen. Ook kun je kiezen voor een vitamine B-complex of algemene multivitaminen.

Risico’s

Mogelijke risico’s na de transplantatie, behalve jeuk, kunnen ontstekingen en pijn zijn van de haarzakjes en hoofdhuid. In gebieden waar de operatie werd uitgevoerd, kan er pus groeien en korsten vormen of anders rode zwellingen. Het is ook mogelijk dat jouw gevoel in de hoofdhuid kan verliezen.

In het licht van onderzoek en ervaring kunnen bijwerkingen zoals blootstelling aan ernstige ziekten, hersenbeschadiging of kanker veroorzaakt door haartransplantatie niet worden vermeld. Net als veel andere chirurgische ingrepen, brengen haartransplantatie-operaties die onder steriele klinische omstandigheden worden uitgevoerd, bijna geen risico’s met zich mee.

De meest eenvoudige manier om de mogelijke bijwerkingen en risico’s na haartransplantatie te beëindigen en voorkomen, is door de juiste arts of competente kliniek te kiezen en hun instructies nauwkeurig op te volgen. Het infectierisico zal dan sterk verminderd worden. Als u dit doet, zal de efficiëntie toenemen van de haartransplantatie.